Varför ökar försäljningen av båtar efter en kanonsommar då priserna är som högst? De flesta väntar att lägga på vinterdäcken tills den första halkan är ett faktum, trots att det måste göras innan december. Kön till verkstaden är som längst och det hade varit smidigare att byta däck några veckor tidigare men sommaren verkade ju inte vilja ta slut i år. Att tro mer på de senaste händelserna och det vi just nu upplever mer än historien får oss ibland att göra märkliga beslut, som sällan gynnar oss.
Fenomenet kallas recency bias (aktualitetsbias) och det innebär att vi fäster mest vikt vid händelser som nyss inträffat men tror allt mindre på att det som hände för länge sedan ska hända igen.
När det gäller trading innebär det att flocken springer åt samma håll och när tillräckligt många skriker att börsen ska upp, blir alltfler positiva – för ”allt ser ju så bra ut”. Vi ska ju följa trenden och den är ju upp, eller hur? Det känns inte bra att ha en avvikande åsikt. Det är mentalt mindre påfrestande att ha fel tillsammans med andra. Inte sällan letar vi upp ett beteende i grafen och tittar en tid tillbaks där vi tydligt ser samma utseende och utvecklingen därefter har ju tydligt visat vad som kommer att hända. Hur svårt kan det vara?
Hur många som var negativa till Ericsson våren 2000 blev idiotförklarade om de ifrågasatte en fortsatt uppgång? Den som i december 2015 påstod att Fingerprint riskerade att rasa ner mot 10 kronor förstod sig inte på börsen. För ungefär ett år sedan blev man idiotförklarad om man hade mage att påstå att Bitcoin skulle ner i 4000. Varför? Jo, för att vi tittar på det vi ser i grafen och anpassar vår tro till framtiden genom att extrapolera den riktning som råder, detta bekräftas inte sällan av nyheter.
Det senaste halvåret är ett utmärkt exempel på recency bias. Efter att ha stigit, nästintill oavbrutet i många år effektueras en dubbeltopp under hösten i flera index som ledde till vattenfallsliknande nedgångar, under november och december, på de flesta av världens börser.
Några tidningsrubriker från september:
– Historiskt gyllene köpläge på börsen
– Här är aktierna du ska satsa på
– Så bygger du din egen pengamaskin
I oktober kunde vi läsa:
– Uppgången raderad
– Ruggig börshöst
I november lät det:
– Så påverkas världsekonomin av USA och Kinas handelskrig
– Techfrossan sprider sig
– Håll hårt i pengarna
I december stod det:
– Risken på börsen har ökat
– Rädslan tilltar
– Utsikterna mörknar
– Vi är i en bearmarket
De senaste dagarna
– Lägre räntebana i USA skapar förutsättningar för nya uppgångar (fritt översatt från The Guradian)
Jag påstår inte att någon av rubrikerna är fel men man ser en tendens till att nyhetsflödet anpassas till det vi redan ser i graferna. Många av oss är tillräckligt gamla för att komma ihåg rubrikerna från 1999 och 2000 då vi skulle lära oss att IT-bolag inte gick att värdera på vanligt sätt och kunde stiga till extrema P/E-tal utan att det var något att bry sig om. Varför? Jo för det såg så ut om man förlängde kursgrafen in i framtiden och så skrevs det i de flesta tidningar. Det visade sig att det hade varit klokt att värdera bolag på precis samma sätt som alltid och det alltid kommer extrema noteringar så kallade outliers som avviker. Att gå sin egen väg och tro på det man gör är det många som blivit rika på, inte minst Warren Buffet. Jag var en gång på en föreläsning med Lennart Israelsson (Aktiestinsen) som inte brydde sig om datorer och såna där nymodigheter men som han sade i slutet på 90-talet: ”Jag kan inget om datorer men skulle gärna vilja vara med på uppgången i alla dessa nya IT-bolag”. Lennart köpte bara aktier i bolag som hade produkter som han ansåg sig förstå, så hur skulle det gå till? Jo, man kan ju köpa fastighetsbolag för alla dessa IT-bolag ska ju huseras någonstans och deras värdering hade stinsen koll på. Det var klokt, som så mycket annat när det gällde Aktiestinsen.
I bilden nedan på Autoliv har jag lagt in RSI-14 som noteras över 70. Som standardinställning brukar just 70-nivån vara markerad med en horisontell linje och många tror att det innebär att aktien är överköpt, men stämmer det? Ja, det ser väl ut så i exemplen, eller? Se vilken precision aktien vänt ner med när RSI varit uppe över 70. Nej det är bara något som ”alla gör och alltid gjort” nämligen att lägga dit en horisontell linje vid 70 och då innebär det väl att det är dags att sälja där…
Är detta en bra signal för nedgång? Nej! Vid positiva marknadsfaser (kursen över 200-dagars medelvärde) har Autoliv vid de 20 tillfällen jag hittar sedan början av 2002 stått högre vid 17 av dessa en vecka senare. Även om det är få tillfällen kan vi ju se hur det ser ut om vi gör samma test på hela large cap. Jag hittar 5026 träffar sedan 2002 och vid 51 procent av dessa har kursen stått högre en vecka senare vilket innebär att det inte är någon bra edge att navigera för nedgång. Om man inte är extremt kortsiktig kan det vara värt att notera att aktier på large cap stått högre vid 59 procent av dessa lägen en månad senare.
För att undvika att hamna i dessa fällor kan det vara bra att:
– Aldrig dra slutsatser av bara några enstaka månader (eller år för den delen)
– Göra sin läxa och studera historien så att man får tillräckligt många träffar
– Hålla koll på hur aktien gått i positiva och negativa marknadsfaser
– Se till att följa sin tradingplan där de strategier vi handlar med ska vara väl testade
– Inte agera bara för att en enskild indikator visar ett visst värde
– Lyssna inte på flocken och tro inte på allt som står i tidningar eller forum
En nyttig kunskap är att aktier som trendat bra under något eller några år ofta går in i en period av slagig handel medan de aktier som konsoliderat länge inte sällan övergår till att bli de bästa trendande aktierna.
Historia är en sak men framtiden något annat och den är alltid oviss!