Vi människor är inte alltid så snabba på att anpassa oss till ny information, det är ungefär som att vi har ett ankare som håller oss tillbaks. Detta fenomen påverkar oss inom de flesta områden men i detta inlägg uppehåller jag mig till hur det kan se ut i en aktie.
Det finns många undersökningar som visar att vi människor, många gånger utan att tänka på det, jämför ett framtida pris det historiska som en referensnivå. Ställer vi en fråga om vilken nivå börsen kommer stå i om ett år men inleder med att nämna att vi redan frågat andra och de gissade på ett lägre pris än vad börsen står i nu, är chansen stor att vi förankrat en referensnivå hos den tillfrågade och därmed sänkt förväntningarna.
Om en aktie stigit under en tid känns det som att den är dyr och vi tycker att ett ”korrekt pris” ligger något lägre. Fortsätter priset trots det uppåt tycker man istället att det pris som rådde för en månad sedan speglar verkligheten bättre. De mentala ankarna gör att vi, vid uppgång, anser att det korrekta priset borde vara lägre. Varför fungerar hjärnan på detta sätt? Troligen för att jämna ut våra känslomässiga reaktionerna för att vi annars troligen skulle överreagera. När vi agerar på känsla, vilket ofta är den första reaktionen, gör vi det ofta med större kraft än vad som är nödvändigt. När vi hunnit värdera vad som hände kan vi börja agera med logik, men när vi ställs inför hot är det inte frågan om att värdera hur mycket energi och kraft som ska användas utan det är viktigare att vi gör något. I ett senare inlägg kommer jag diskutera lite kring gap, där vi kan dra nytta av just det oförutsedda som händer och att många överreagerar. Mentala ankare är lite som hysteresen för en termostat för nya situationer, de ställer in en komfortzon där rörelser utanför får oss att uppleva dem som extremer. Inom teknisk analys leder det till att både medelvärden, fibonaccinivåer, ichimoku mm drar tillbaks priset mot balansnivåer.
När vi ska köpa en aktie är det troligen ett antal faktorer som gör att du tycker den är köpvärd. Det kan vara personliga intressen, fundamentala nyckeltal, en kanonrapport, cykliska faktorer eller rent tekniska indikatorer. Det är flera problem med detta och ett är att utifrån våra egna intressen kommer vi att värdera upp det som tilldrar sig vårt största intresse. Exakt samma nyckeltal kommer garanterat att värderas helt olika av analytikerkåren, så vad är då rätt?
Precis som inom de flesta områden vi vill utveckla gäller det att träna för att bli bättre och våga lita på vår egen förmåga. Att läsa och studera diagram, så kallad chartreading, är både nyttigt och kul. Backa tillbaks i historien och rensa bort allt onödigt från diagrammen och täck över intrumentuppgifterna så att de inte färgar din bedömning. Risken om du vet vilken aktie du tittar på är att du tänker på när du tjänade eller förlorade pengar och vad som hände därefter.
Ett annat bra sätt kan vara att ta bort priset och bara studera ett par medelvärden (exempelvis 200- och 50-dagars medelvärde).
Kommer priset att stiga eller falla närmaste månaden i bild 1 (det är en dagsgraf)?
I bild 2 ser vi samma aktie tre månader senare och hur kommer det att gå nästa månad? Behöver inte priset ner lite till kring en tänkt stigande trendlinje strax över senaste lågpunkt? Att ta nya positioner för uppgång efter en så pass kraftig uppgång kan väl inte vara rätt? Jag bör nog vänta på en rekyl ner till strax över föregående lågpunkt, eller?
I bild 3 ser vi att aktien faller den kommande månaden ner till en stödnivå som sugit upp säljtrycken de senaste 4 månaderna och frågan är naturligtvis om stödet håller eller ytterligare nedgångar är att vänta. Oj, det blev visst mer än en liten rekyl och jag ligger back en del men å andra sidan var det ju från denna nivå aktien vände upp de senaste tre gångerna. Jag håller kvar för nu vänder det nog snart upp.
I bild 4 har jag tagit bort prisgrafen och förflyttat oss 7 månader framåt i tiden men denna gång är bara 50- och 200-dagars medelvärde synliga för Autoliv som var den aktie ovanstående exempel var tagna ifrån. Bild 3 var hämtad från slutet av juni där det röda medelvärdet (MA-50) vred av söderut. Än så länge pekar ju både volymbalansen och den relativa styrkan nedåt samtidigt som aktien präglas av nya lägre toppar som följs av nya lägre lågpunkter, därför tror jag på ytterligare nedgång, eller?
Vi ser även i ovanstående graf att både den relativa styrkan mot OMXS30 toppade några veckor innan bild 2 och har därefter fallit samtidigt som säljtrycket översteg köptrycket i OBV. De två senaste månaderna har dock säljtrycket avtagit men är det tillräckligt för att trigga ett trendskifte? Kanske kan det nu vara läge att börja smyga sig in i aktien om volymbalansen och den relativa styrkan stärks, eller? Bilderna ovan är i Autoliv från början av 2017 till den 8 januari 2019.
I ett kommande blogginlägg kommer jag gå igenom vad som kan vara bra att hålla koll på för ett trendskifte.